Міжнародний день прав людини

10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини (Human Rights Day). Саме у цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини.

Україна, будучи державою-членом Ради Європи, 17 липня 1997 року ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколи до неї. Згідно преамбули Конвенції вона має на меті забезпечити загальне та ефективне визнання прав людини, проголошених Генеральною Асамблеєю ООН у Загальній декларації прав людини.

Відповідно до Указу Президента України №854/2022 від 9 грудня 2022 року, в Україні установлено День прав людини, який відзначатиметься щороку 10 грудня.

Сьогодні Україна в умовах війни, пов’язаної із повномасштабним вторгненням російської федерації зіштовхнулася із особливою жорстокістю та неповагою до прав людини. Численні терористичні акти та військові конфлікти по всьому світу свідчать про необхідність як окремих держав, так і світової спільноти докласти всіх можливих зусиль задля забезпечення на належному рівні захисту прав людини і основоположних свобод.

Тому як ніколи суспільство має згуртуватися для досягнення спільної мети – захисту прав людини та створення безпечних і сприятливих умов життя в усьому світі.

 Факультет права, публічного управління та адміністрування ВДПУ своєю освітньою, науковою, просвітницькою діяльністю робить внесок у забезпечення прав людини. 
З нагоди цього дня, щороку за ініціативи факультету проводиться Всеукраїнська науково-практична конференція «ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ: НАЦІОНАЛЬНИЙ І МІЖНАРОДНИЙ ВИМІРИ», де провідні науковці країни, практики юридичної сфери, представники державних та громадських організацій оговорюють питання щодо захисту прав людини.