Дні академічної доброчесності у ВДПУ ім. М. Коцюбинського

Студенти та викладачі факультету права, публічного управління та адміністрування взяли участь у загальноуніверситетському заході "Дні академічної доброчесності" в ролі спікерів та активних слухачів.

Відкрив захід кандидат історичних наук, доцент, перший проректор з науково-педагогічної роботи Педуніверситету Сергій Гусєв. 
Сергій Олексійович привітав присутніх від імені ректора Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, професора Наталії Лазаренко та виступив з доповіддю на тему "Академічна доброчесність як запорука якості вищої освіти".

✅До круглого столу "Що повинен знати студент про академічну доброчесність? Розмова на рівних." долучилися проректор з наукової роботи Вінницького педагогічного університету імені Коцюбинського, доктор педагогічних наук, кандидат фізико-математичних наук, професор Алла Коломієць та кандидат педагогічних наук, доцент Кафедри педагогіки, професійної освіти та управління освітніми закладами Світлана Губіна.

✅Завідувач Кафедри публічно-правових дисциплін ВДПУ , професор Ольга Мельничук провела семінар на тему "Правові засади забезпечення академічної доброчесності". Ольга Федорівна ознайомила присутніх з нормативно-правовим забезпеченням академічної доброчесності, законодавчими визначеннями поняття "академічна доброчесність", навела випадки з судової практики в сфері академічної доброчесності та додала актуальні практичні кейси при поясненні видів порушення академічної доброчесності (правовий аспект). 
Ольга Федорівна розкрила законодавче розуміння поняття "академічної відповідальності", на завершення, додавши рекомендації щодо вдосконалення законодавства, що стосується академічної доброчесності. 

✅Завідувач Кафедри фундаментальних і приватно-правових дисциплін,кандидат юридичних наук, адвокат Тетяна Кронівець ознайомила присутніх з особливостями набуття студентами компетентностей з академічної доброчесності в процесі вивчення дисципліни "Право інтелектуальної власності".
Тетяна Миколаївна зазначила, що вивчення дисципліни зосереджено на найважливіших аспектах інтелектуальної власності, серед яких: авторське право, плагіат та академічна доброчесність, виявлення порушення права інтелектуальної власності та його захист.
Тетяна Миколаївна розповіла про особливості державної реєстрації авторського права на твір та захист авторського права на твір; про дисциплінарну, адміністративну відповідальність за порушення академічної доброчесності.

🎥Запис виступів доступний на сайті факультету (розділ "Академічна доброчесність") за посиланням

Вже завтра, 21 жовтня 2022 року, в продовження Днів академічної доброчесності, на слухачів чекають тренінги, практикуми та семінари, що стосуються програмних сервісів з перевірки наукових робіт на зразок плагіату, електронних ресурсів, бібліотек - особливостей доступу до них та відповідального використання, питання авторства та академічної доброчесності в мистецтві.