День Служби безпеки та День національної гвардії України

 25 березня - День Служби безпеки (СБУ). З'явилося воно в офіційному календарі за указом президента України🇺🇦 Леоніда Кучми від 22 березня 2001 року. Дата свята обрана невипадково, адже 25 березня 1992 Верховна рада України🇺🇦 прийняла закон «Про Службу безпеки України». Працівники СБУ захищають суверенітет України🇺🇦, нашу територіальну цілісність і права та свободи українських громадян.

26 березня День національної гвардії України.

Як самостійна силова структура Національна гвардія України🇺🇦 існувала від 1991 до 2000 року. Потім вона була розформована та знову відроджена 2014 року після незаконної окупації Криму та загостренням ситуації на сході України🇺🇦.

Головне завдання Нацгвардії України🇺🇦 - гарантувати громадську безпеку та охорону порядку, захищати права, життя, законні інтереси та свободи українців, держави та суспільства. Також члени Національної гвардії брали участь у антитерористичній операції та допомагають ЗСУ впоратися з вторгненням Росії до України. 2015 року Нацгвардія України отримала своє національне свято, яке було призначено Указом🇺🇦 президента України на 26 березня.