Студенти СВО Магістра активно долучаються до наукової діяльності.

Студенти СВО Магістра активно долучаються до наукової діяльності. 

На сторінках журналу "Актуальні питання в сучасній науці ( Серія "Педагогіка", Серія "Право", Серія "Економіка", Серія "Державне управління", Серія "Техніка", Серія "Історія та археологія")" (випуск №10(16) 2023), якому присвоєно категорію Б, вийшла друком стаття "ПРАВОВІ ОСОБЛИВОСТІ ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ, ЗАПОДІЯНИХ ДОВКІЛЛЮ ВНАСЛІДОК ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ". Авторами наукової статті є Оверковська Тетяна Костянтинівна кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри публічно-правових дисциплін та Голованчук Альона Анатоліївна здобувач ступеня вищої освіти Магістр, Спеціальність 081 Право Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.  
📄У статті розглянуто особливості відшкодування збитків, заподіяних довкіллю внаслідок збройної агресії. Визначено, що із початком повномасштабного військового вторгнення на територію України завдаються значні збитки довкіллю. Проаналізовані нормативні та доктринальні розуміння понять «збитки» та «шкода». Звернута увага, що слід розуміти під збитками в екологічних правовідносинах. Установлено, що відшкодування екологічної шкоди зводиться до відшкодування збитків. Проаналізовано деякі нормативно-правові акти щодо визначення розміру шкоди та збитків для окремих об’єктів навколишнього природного середовища, а також звернута увага на показники, що оцінюються при визначені шкоди, завданої окремим природним ресурсам.
Встановлено обов’язковість належної фіксації збитків, збирання та аналіз документальних джерел, тобто документально підтвердженого негативного впливу на довкілля. Обґрунтовано, що визначення збитків у кожному випадку є самостійним завданням, що потребує відповідної інформаційної основи для обрахування розміру. Встановлено, що відшкодування збитків, заподіяних довкіллю, може відбуватися також у натуральній формі. Установлено, що процес відшкодування збитків, 
заподіяних довкіллю внаслідок збройної агресії, охоплює відповідні стадії: 
належну фіксацію шкоди, заподіяної довкіллю; обробку отриманої інформації 
та документально підтверджених фактів забруднення, засмічення, псування, 
знищення об’єктів природи, а також необхідність дослідження характеристики 
забруднення довкілля; обчислення суми збитків на підставі спеціальних 
методик та способів обрахування, включаючи неодержані прибутки; та ін. ( https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-10(16)-400-411 )
📓Журнал включено до міжнародної наукометричної бази Index Copernicus (IC), міжнародної пошукової системи Google Scholar та до міжнародної наукометричної 
бази даних Research Bible.