Публічне обговорення Концепції реформи парламентаризму

28 лютого викладачі Факультету права, публічного управління та адміністрування взяли участь у публічному обговоренні щодо Концепції реформи парламентаризму.
Мета публічного обговорення: презентація та обговорення Концепції реформи парламентаризму в контексті відновлення України, підготовленої експертами Центру політико-правових реформ (ЦППР), та отримання пропозицій громадян щодо її змісту. Фіналізований документ з результатами пропозицій експертів буде включено до документа “Бачення України - 2030” у розділі «Інституційна організація публічної влади».
Повномасштабна війна загострила питання того, як громадяни бачать Україну майбутнього. План відновлення України, який розробляється владою, пропонує довгострокове бачення розвитку України. Проте, надзвичайно важливо забезпечити, щоб пропозиції громадськості були донесені та враховані владою під час формування баченням розвитку України.
Напередодні Ukraine Reform Conference 2022 в Лугано, Швейцарія, Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ скоординувала провідних експертів для підготовки рекомендацій до Національного плану відновлення, а Центр політико-правових реформ, у співпраці з іншими представниками громадянського суспільства, підготували візію «Бачення України – 2030» у розділі інституційної організації влади. Ці два процеси об’єднались задля формулювання єдиного узгодженого бачення громадянського суспільства на подальший розвиток України.
Парламент є одним із ключових інститутів влади в Україні, але його належне функціонування вимагає проведення комплексної реформи парламентаризму з метою інституційного зміцнення Верховної Ради України. Бачення громадянського суспільства щодо того, як повинно виглядати парламентське врядування майбутньої України викладена у проєкті Концепції реформи парламентаризму (підготовлена ЦППР). Наступним важливим кроком для узгодження цього документу є представлення та обговорення цього бачення із громадськістю.
Довіра українців до Парламенту є традиційно найнижчою серед основних інститутів влади. Згідно з опитуванням Національного Демократичного Інституту (NDI) у 2022 році, всього 29% громадян зазначили, що довіряють Верховній Раді України. Зміцнення інститутів Верховної Ради в Україні, а також створення позитивного іміджу парламенту зможуть підвищити довіру до процесу законотворчості, залучити регіональних та галузевих стейкхолдерів до законотворчого процесу та контролювати ефективність виконання законодавства. Ці зміни можуть позитивно вплинути на життя кожного українця.