Круглий стіл «Філософсько-методологічні та гносеологічні проблеми публічного управління» (до 300-річчя з дня народження Г.Сковороди)

 Творчість  українського мислителя, письменника і просвітителя Григорія Савовича Сковороди (1722-1794) багатогранна – вона вміщує філософські, педагогічні, політичні, правові, історичні, літературні аспекти, тому є об’єктом вивчення багатьох галузей наук. Багатогранність  творчої спадщини філософа свідчить не лише про талант вченого, але й про його освіченість і знання багатьох мов, жагу до пізнання, бажання і уміння вчитися протягом усього життя. Ідеї Г. Сковороди про свободу та права людини вічні, бо вони істинні. Особливої актуальності засадничі ідеї мислителя набувають сьогодні, в умовах боротьби українського народу проти російської навали.

На думку Г. Сковороди найбільшим багатством людини є свобода, яку не можна порівняти навіть із золотом. Останнє проти свободи «лиш болото», тому й слава буде навіки лише з тими, хто відстоює її. Вбачається, що філософ пов’язує свободу із національним визволенням українського народу від поневолення, оспівуючи образ Богдана Хмельницького. Саме така квінтесенція закладена у вірші поета «De Libertate» (Про свободу):

«Що є свобода? Добро в ній якеє?
Кажуть, неначе воно золотеє?
Ні ж бо, не злотне: зрівнявши все злото,
Проти свободи воно лиш болото.
О, якби в дурні мені не пошитись,
Щоб без свободи не міг я лишитись.
Слава навіки буде з тобою,
Вольності отче, Богдане-герою!»
.

*(із доповіді доктора юридичних наук, професора Ольга Мельничук)

17 листопада на Факультетs права, публічного управління та адміністрування ВДПУ у онлайн форматі  в рамках Тиждня філософії 2022  проведено круглий стіл «Філософсько-методологічні та гносеологічні проблеми публічного управління» (до 300-річчя з дня народження Г.Сковороди). 

Організатором круглого столу є Кафедра публічного управління та адміністрування ВДПУ , Науково-теоретична та методична підтримка: Науково-дослідна лабораторія «Центр економіко-правових проблем публічного управління».

Інформаційний партнер: Збірник наукових праць «Публічне управління і право: історія, теорія, практика».

До участі у круглому столі долучилися викладачі, науковці, студенти та аспіранти.

Розглянули питання за напрямками:

✅Життєвий та творчий шлях Г.Сковороди
✅Ідейний потенціал творчої спадщини Г.Сковороди в умовах сьогодення
✅Принципи та підходи у наукових дослідженнях.
✅Субєкти та обєкти пізнання у науковій сфері.
✅Загальнонаукові та спеціальні методи пізнання у науковій сфері та ін. 

З актуальними доповідями виступили:

Олександр Конотопенко – кандидат філософських наук, доцент кафедри публічного управління та адміністрування: Ідейний потенціал творчої спадщини Г.Сковороди в умовах сьогодення.

Вікторія Дорош – здобувачка ступеня вищої освіти бакалавр Факультет права, публічного управління та адміністрування: Філософсько-правові погляди Сковороди.

Анатолій Яровий – кандидат філософських наук, доцент кафедри публічного управління та адміністрування: Філософсько- світоглядні та методологічні детермінанти в системі публічного управління та адміністрування.

Наталя Опольська – доктор юридичних наук, професор кафедри публічно-правових дисциплін: Свобода творчості у загальнонауковому та правовому вимірах

Катерина Різник - здобувачка ступеня вищої освіти магістр Факультет права, публічного управління та адміністрування: Ідейний потенціал творчої спадщини Г.Сковороди в умовах сьогодення.

Сергій Лапшин – кандидат історичних наук, доцент кафедри публічного управління та адміністрування: Діалектика істини та омани в сучасній гносеології.

Марина Скрипник - здобувачка ступеня вищої освіти магістр Факультет права, публічного управління та адміністрування: Методичний аспект дослідження інтеграції ВПО у територіальні громади.

Альона Булейко - здобувачка ступеня вищої освіти магістр Факультет права, публічного управління та адміністрування: Наукові підходи дослідження формування професійних якостей лідера в органі публічної влади.

Цікаві доповіді, що стосуються безпосередньо сфери публічного управління представлено у формі тез, які будуть опубліковані у збірнику матеріалів круглого столу.